Filosofi och historia bakom Pilatesmetoden

Pilatesmetoden är resultatet av ett livslångt observerade och studerande av den mänskliga kroppen och dess funktioner. Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) började redan i sin tidiga ungdom att intressera sig för träning och hälsa. Boxning, dykning, bodybuilding är några av träningsformerna som han utövade. Han gick till djurvärlden och iakttog djurens rörelser, ”hur mamman lärde sina ungar. Han studerade bla yoga, zenmeditation och forntida grekiska och romerska träningsprogram. Vid 14 års ålder hade Pilates tränat så hårt att han hade utvecklat sin kropp så till den grad att han stod modell för anatomikartor.

Under första världskriget i England började han jobba med krigsskadade sängliggande patienter. Han uppfann maskiner som dom sjuka kunde träna med i sängen. Alla som blev behandlande av ”Joe” klarade sig undan influensan som spred sig som en löpeld på den tiden. Det var här han lade sin grund för Pilatesmetoden. 1926 öppnade han sin egen studio i New York. Många kom till hans studio för att ”bli fixade av Joe”. Många berömda koregrafer skickade sina dansare till Pilates för att dom skulle få styrka, balans och rehabilitering. Joe trodde på ”naturliga rörelser” med betoning på att göra och vara. Han sa ”Rörelserna ska vara flytande, eleganta, som hos en katt”. Övningarna görs medans man ligger, sitter, står på knä etc för att undvika att belasta hjärta och lungor.

Metoden kombinerar österländsk och västerländsk tradition. Sinne och kropp flätas ihop och man betraktar dem som en harmonisk helhet. Den österlänska traditionen av övningar är en väg som leder mot lugn, koncentration och helhet med fokusering på stretching och lätthet. Den västerlänska traditionen fokuserar på rörelse, muskulär tonus och styrka.

”I must be right. Never an asperin. Never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They´d be happier”
Joseph.H Pilates, 85 år, 1965.

Pilateskursen

Här jobbar vi lite mer djupgående med musklerna och tränar coren på ett annat sätt än vi gör på yogan. Du bygger upp styrkan i bäckenbotten, djupa magmusklerna, bålen, sätet och ryggmusklerna. Har du värk i armar och axlar så kan detta pass vara något för dig eller om du nyligen fått barn och vill komma igång med din träning igen. Det krävs precision och tålamod att utföra rörelserna. Övningarna utförs mest liggandes på mattan. Efter klassen känner du dig varm, pigg och stärkt inifrån!